Wat voor type fiets past bij jou?

Fietsen zijn er in alle soorten en maten, zodat er een geschikte fiets is voor iedereen die graag wil kunnen fietsen. Sommige mensen hebben zelfs meerdere fietsen voor verschillende doeleinden. Een fiets om boodschappen mee te doen, gebruik je doorgaans niet om lange tochten mee te maken. Misschien wil je een stadsfiets, of een elektrische fiets. Er zijn veel types fietsen om mee kennis te maken voordat je een beslissing maakt. 

Stadsfiets

Deze Hollandse fiets is super populair en deze fiets schetst ook een typisch Nederlands beeld. Deze fietsen zijn stevig en kunnen wel tegen een stootje. Ze zijn bedoeld om dagelijks mee te fietsen, voor algemene bezigheden. Ze zijn duurzaam, degelijk en praktisch, niet speciaals, maar het is meer dan voldoende als je de fiets alleen pakt om van A naar B te komen. De cortina fiets bijvoorbeeld is een populaire onder scholieren. 

Mountainbike

Waar je mountainbikes voor gebruikt spreekt voor zich. Bij de aanschaf van een mountainbike moet je wel wat beter opletten dan bij een stadsfiets, zoals de juiste maten en afmetingen, remmen et cetera. Zorg ook dat je een goede helm koopt en dat je voor je gaat fietsen controleert of alles goed werkt, de ketting en de remmen bijvoorbeeld. En neem altijd een EHBO kitje mee in een zadeltasje of lichtgewicht rugzak. 

Elektrische fiets

De elektrische fiets of e-bike wordt steeds populairder. Dit is een fiets die een accu of motortje heeft voor extra aandrijving. Vraag jezelf echter wel goed af of het wat voor jou is. Een e-bike is in principe alleen bedoeld voor mensen die niet meer goed zelf kunnen fietsen door bijvoorbeeld reuma. Ben je gezond en eigenlijk gewoon een beetje lui, dan is een e-bike misschien niet de beste keuze voor jou. 

Bakfiets

De bakfiets is hartstikke handig als je vaak veel spullen moet vervoeren en je geen auto hebt. Bijvoorbeeld als je muzikant bent en al je gear mee moet nemen. Als je veel spullen wil vervoeren met een bakfiets, zorg dan wel dat je ook een zeiltje hebt voor als het regent. Als alles nat wordt heb je er alsnog niets aan…

Vouwfiets

Moet je een stukje fietsen van je woning naar het station en van het aankomststation naar je werk of studie, dan is een vouwfiets heel handig. Dan heb je voor beide stukken maar één fiets nodig, en die vouw je gewoon weer op in de trein. Deze fietsen zijn een uitkomst als je met het ov reist en daarnaast nog een kleine afstand moet afleggen.