Waarom steeds meer ondernemers overstappen op groene energie

In het bedrijfsleven in Nederland is duurzaamheid een begrip dat steeds populairder wordt. Ondernemers stappen vandaag de dag bijvoorbeeld vaker over op een groene bedrijfsvoering om zo iets te betekenen voor een betere wereld. Binnen deze bedrijfsvoering hebben zij bijvoorbeeld een papierloos kantoor en beschikken ze over een groen zakelijk energiecontract. Nu vraag je je misschien af wat er zo voordelig is aan groene energie zakelijk voor je bedrijf. In dit artikel hebben we daarom enkele voordelen van groene zakelijke stroom voor je op een rij gezet.

Bij groene stroom komt minder CO2 vrij

Zoals je misschien wel weet, is groene energie beter voor het milieu dan grijze stroom. Dat ligt voornamelijk aan de manier hoe beide vormen energie zijn opgewekt. Bij het productieproces van groene energie komt namelijk veel minder CO2 vrij dan bij het opwekken van grijze stroom. CO2, ook wel koolstofdioxide genoemd, is een schadelijk gas dat van nature in de atmosfeer aanwezig is. Als gevolg van menselijke activiteiten, waaronder het opwekken van grijze stroom, is de hoeveelheid CO2 in de atmosfeer heel snel toegenomen in de afgelopen 100 tot 150 jaar. Dat heeft een grote invloed op de opwarming van de aarde. Om ervoor te zorgen dat die opwarming wordt teruggedrongen en het milieu wordt gered, is het belangrijk om zelf stappen te ondernemen. Een belangrijke stap is die overstap op groene energie voor je bedrijf. Daarmee zorg je ervoor dat er aanzienlijk minder CO2 vrijkomt in het milieu.

Groene energie komt uit natuurlijke bronnen

Een andere reden waarom groene stroom zo goed is voor het milieu is omdat deze vorm van energie wordt geproduceerd uit natuurlijke bronnen. Denk hierbij aan de zon, de wind en de zee. Bij grijze energie is dit niet het geval; deze vorm van stroom wordt gehaald uit fossiele brandstoffen zoals aardolie, aardgas en steenkool. In tegenstelling tot natuurlijke bronnen zijn fossiele bronnen niet oneindig. Dat betekent dat ze op een dag op zullen zijn. De verwachting is dat fossiele brandstoffen binnen nu en 50 jaar niet meer beschikbaar zijn als we eruit blijven putten zoals we dat nu doen. Daarom is het zo belangrijk om over te stappen op duurzame energiebronnen. De zon, de zee en de wind zijn stuk voor stuk natuurlijke bronnen waar we op kunnen rekenen, omdat ze onuitputtelijk zijn. Het is eigenlijk ook wel heel bijzonder dat je zoiets natuurlijks kunt gebruiken als energiebron. Hierbij is het extra mooi meegenomen dat er ook nog eens minder CO2 vrijkomt bij de productie ervan.

Je kunt je eigen groene energie opwekken

Natuurlijk zijn deze twee groene eigenschappen van duurzame stroom niet de enige redenen waarom je over zou kunnen stappen naar groene zakelijke energie. Wat bijvoorbeeld ook erg voordelig is, is het feit dat je groene energie zelf op kunt wekken. Bij grijze stroom kan dat absoluut niet. Voor het opwekken van je eigen duurzame zakelijke energie heb je zonnepanelen nodig. Daarmee vang je zonnestralen op die met behulp van een omvormer worden omgezet in bruikbare groene stroom. Het is afhankelijk van je jaarlijkse energieverbruik hoeveel zonnepanelen je nodig hebt. Over het algemeen heb je de investering in dergelijke panelen er echter al binnen acht tot tien jaar uit. Wanneer je onthoudt dat zonnepanelen gemiddeld 20 tot 25 jaar meegaan, kun je eenvoudig omrekenen hoe lang je vervolgens gebruik kunt maken van gratis energie. De stroom die je opwekt komt immers uit een gratis bron, namelijk de zon. Wil je meer weten over zonnepanelen voor ondernemers en bedrijven? op Minder.nl lees je alles over het aanschaffen en het rendement van zakelijke zonnepanelen.