Het verschil tussen EPDM en bitumen dakbedekking

Als het gaat om dakbedekking heb je vast wel eens van de namen EPDM en bitumen dakbedekking gehoord. Dit zijn twee populaire soorten dakbedekkingen, maar ze zijn erg verschillend. Maar wat zijn eigenlijk de verschillen tussen deze twee dakbedekkingen? En voor welke van deze twee kan je het beste kiezen? Daar willen we je in deze blog meer duidelijkheid over geven, dus lees vooral verder als je meer wilt weten!

Bitumen dakbedekking

Bitumen dakbedekking wordt al jaren gebruikt voor het bedekken van een dak. Het is een stuk goedkoper dan EPDM dakbedekking. Bitumen dakbedekking heeft een flinke levensduur van 25 jaar dus je kunt er een hele tijd mee vooruit. Het wordt geplaatst door middel van vuur, dus dit kan je het beste overlaten aan iemand die er in gespecialiseerd is. Een nadeel aan bitumen dakbedekking is dat het veel naden bevat doordat het in verschillende stroken wordt aangelegd. Over de jaren heen kunnen deze naden zwakke plekken worden waar beschadigingen kunnen ontstaan. Daarom moet je elk jaar wel wat onderhoud verrichten aan de dakbedekking. Daarnaast is bitumen gemaakt van aardolie en dus niet de meest milieuvriendelijke optie.

EPDM dakbedekking

EPDM dakbedekking is dus ook een erg populaire keuze wat betreft dakbedekking. Het grote voordeel van deze dakbedekking is dat het wel veertig tot vijftig jaar mee kan gaan. Deze dakbedekking wordt in zijn geheel gelegd en op maat gemaakt en daardoor is het dus naadloos. Het grote verschil met bitumen dakbedekking is dus dat EPDM dakbedekking over de jaren heen geen kwetsbare plekken krijgt. Je hoeft dus ook eigenlijk geen onderhoud te verrichten aan EPDM dakbedekking. EPDM kopen is wel duurder dan bitumen, maar je kunt er wel een stuk langer mee vooruit. Daarnaast is EPDM folie ook milieuvriendelijker dan bitumen dakbedekking. EPDM wordt namelijk gemaakt van milieuvriendelijke materialen. Ook gaat de EPDM dus erg lang mee en daardoor is het ook duurzaam. Bovendien kan de folie ook nog eens gerecycled worden en dat is natuurlijk erg fijn en zeker goed om te weten.

Dus bitumen dakbedekking of EPDM dakbedekking?

Wij raden zelf aan om te gaan voor EPDM dakbedekking. Deze dakbedekking is wel wat duurder, maar de vele voordelen van EPDM is dat echt wel waard. Bovendien kun je er bijna dubbel zolang mee doen, dus je haalt de kosten er zeker wel uit! Je kunt beter meteen voor het allerbeste materiaal gaan dan voor een materiaal waar je veel nadelen bij gaat ervaren over de jaren heen.